Published scientific article on international journal Archives of Agronomy and Soil Science about nutrient deficiencies in olives / Objavljen znanstveni rad u internacionalnom časopisu Archives of Agronomy and Soil Science

The article titled “Nutrient deficiencies in olives grown on typical Mediterranean soils (Terra rossa, Rendzina, Lithosol)” enhance our understanding of soil-plant interactions. We found that the nutrients concentrations in olive leaf are mainly explained by soil available magnesium (Mg), total carbonates and sodium (Na), and soil organic carbon. Among different analysed soils, Lithosols resulted to have significant limitation regarding nutrient availability and necessitate of appropriate agronomic techniques in order to be used as olive groves. For more information, you can download the full article HERE.

Članak na engleskom pod naslovom “Nutrient deficiencies in olives grown on typical Mediterranean soils (Terra rossa, Rendzina, Lithosol)” odnosno “Nedostatak hranjivih tvari u maslinama koje se uzgajaju na tipičnim mediteranskim tlima (Crvenica, Rendzina, Meliorirani krš)” poboljšava naše razumijevanje interakcija tla i biljke. Utvrdili smo da koncentracija hranjivih tvari u maslinovom listu ovisi o koncentracijama biodostupnog magnezija (Mg), ukupnim karbonatima i natrijem (Na), te organskim ugljikom u tlu. Među različitim analiziranim tlima, meliorirani krš je rezultirao kao tlo sa značajnim ograničenjima u pogledu dostupnosti hranjivih tvari. Iz toga proizlazi da bi meliorirani krš mogao biti korišten za uzgoj maslina nakon odgovarajućih agronomskih zahvata kako bi se uvećala biodostupnost nutrijenata. Za više informacija, možete pročitati cijeli članak na https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03650340.2018.1457785