The article ‘Analysis of metals in oil & oil traceability’ (in Croatian), formerly titled as “Oxidative stability and presence of metals in Croatian oils”, by Dr. Filip Pošćić is published in the magazine ‘Maslinar’ a monthly professional journal for olive growers and olive oil producers. In the article, discussion was focused on the presence of metals in the oil which if high can be deleterious to the oxidative stability and oil taste. Results of our project were also shown. It emerged that Croatian extra virgin olive oil contain extremely low metal content which is among the lowest in EU. Indeed, in the same oils obtained through the project negative sensory properties, ie. metal taste, were not detected neither after one year of storage.
U časopisu za maslinare i uljare ‘Maslinar’ objavljen je stručni članak dr. sc. Filipa Pošćića ‘Analiza metala u ulju ali i njegova podrijetla’, prethodno najvaljenog pod nazivom „Oksidativna stabilnost i prisutnost metala u hrvatskim uljima“, u kojem se široj populaciji prikazuju koji parametri utječu na oksidativnu stabilnost ulja. Posebice se ističe kako prisutnst metala utječe negativno na stabilnost i okus ulja. Također predstavljeni su rezultati projekta oko udjela metala u hrvatskim ekstra djevičanskim uljima koji ukazuju da hrvatska ulja pripadaju skupini sa najnižim koncentracijama metala u EU. Dakle, u istim ovim uljima dobivenim kroz projekt, nisu zabilježena negativna senzorska svojstava tj. metalni okus ni godinu dana nakon skladištenja.