Article “Methods for detecting olive oil frauds / Članak “Metode za otkrivanje patvorenih ulja

The article Methods for detecting olive oil frauds” (in Croatian) by Dr. Gabriela Vuletin Selak was published in the magazine for olive growers and olive oil producers “Maslinar”, in the October 2017 issue. In this text, the project was presented to the wider audience.

The article can be found below.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

 

U časopisu za maslinare i uljare “Maslinar” za mjesec listopad 2017., doc. dr. sc. Gabriela Vuletin Selak je objavila članak “Metode za otkrivanje patvorenih ulja” u kojem je široj populaciji predstavljen projekt.

Članak u pdf obliku: Metode za otkrivanje patvorenih ulja

Workshop / Radionica “Ekološko maslinarstvo”

Within the project “Role of soil properties and environmental conditions in elemental and isotopic composition of the olive: basis for oil geographic traceability” and in cooperation with the Agricultural Advisory Service at the Institute for Adriatic Crops on October 10 and Ocober 11, 2017.,  the workshop “Ecological Olive Growing” was held.


U sklopu projekta “Uloga svojstava tla i okolišnih uvjeta u elementarnom i izotopnom sastavu masline: temelj za zemljopisnu sljedivost maslinova ulja” a u suradnji sa Savjetodavnom službom na Institutu za jadranske kulture 1o. i 11. listopada 2017. godine održana je radionica “Ekološko maslinarstvo”.

Program radionice:

1.       dan

Utorak, 10. listopada 2017.

Hotel „Velaris d.o.o.“, Put Vela Luke 10, 21400 Supetar

Postira – Praktični dio na terenu

12.00 Dolazak i registracija polaznika
13.00 – 18.30 PRAKTIČNI DIO: u ekološkim maslinicima na otoku Braču u mjestima: Postira i Supetar i obilazak uljare za preradu maslina u maslinovo ulje
  Noćenje
2. dan Srijeda, 11. listopada 2017.

Prijevoz trajektom za Split, tečaj u Splitu

9.30 Uvod, pozdravne riječi, otvaranje tečaja
9.45 – 11.30 Mogućnost primjene ekološki prihvatljivih pripravaka u suzbijanju najvažnijih štetočinja masline u ekološkoj proizvodnji – Marija Mandušić, mag. ing.  i dr. sc. Katja Žanić
11.30 – 12.15 Mogućnost primjene kvasaca u ekološki prihvatljivoj zaštiti masline od maslinine muhe – dr. sc. Elda Vitanović
12.15 – 12.30 Rasprava
12.30 – 13.15 Maslina i ovca – dr. sc. Ante Rako
13.15 – 13.45 Pauza
13.45 – 14.30 Klimatski čimbenici u uzgoju masline – osjetljivost i mogućnosti prilagodbe na abiotski stres – dr. sc. Gabriela Vuletin Selak
14.30 – 15.15 Usporedba djevičanskog maslinova ulja iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja – dr. sc. Mirella Žanetić

UKF Projekt – Uloga svojstava tla i okolišnih uvjeta u elementarnom i izotopnom sastavu masline: temelj za zemljopisnu sljedivost maslinova ulja –  ciljevi i rezultati projekta

15.15 – 16.00 Ekonomski pokazatelji i marketing ekoloških maslinovih ulja u RH – dr. sc. Marin Čagalj
16.00 – 16.30 Zaključci

Evaluacija

Zatvaranje tečaja

 

Climate Changing Agriculture International Conference, Chania (Greece)

Dr. Filip Pošćić participated from 29 August to 2 September 2017 in The Climate Changing Agriculture International Conference in Chania (Greece). A part of the project’s results was presented at the symposium under the title:

Influence of soil properties and geographic origin on the elemental composition of olive leaves and pomace, authors: Filip Pošćić, Nevenka Mikac, Maja Jukić Špika, Marija Romić, Frane Strikić, Branimir Urlić, Niko Bačić, Mavro Lučić, Marko Runjić, Željka Fiket, Tatjana Klepo, Mirella Žanetić, Helena Bakić, Zed Rengel and Slavko Perica.

More about conference: http://www.climate2017.eu/en/

Dr. sc. Filip Pošćić je od 29. kolovoza do 2. rujna 2017. sudjelovao na Climate Changing Agriculture International Conference u Chaniji (Grčka). Na kongresu je prezentiran jedan dio rezultata projekta u radu pod naslovom:

Influence of soil properties and geographic origin on the elemental composition of olive leaves and pomace, autora: Filip Pošćić, Nevenka Mikac, Maja Jukić Špika, Marija Romić, Frane Strikić, Branimir Urlić, Niko Bačić, Mavro Lučić, Marko Runjić, Željka Fiket, Tatjana Klepo, Mirella Žanetić, Helena Bakić, Zed Rengel  Slavko Perica.

Više o kongresu: http://www.climate2017.eu/en/

15th Euro Fed Lipid Congress, Uppsala, Sweden

Dr. Mirella Žanetić participated in the 15th Euro Fed Lipid Congress in Uppsala, Sweden, from 27 to 30 August 2017. A part of the project’s results was presented at the symposium under the title:

Contribution of δ13C Data as an Authenticity Marker of Croatian Olive Oils, authors: Ivana Vladimira Petric, Renata Leder, Maja Jukić Špika, Mirella Žanetić, Elda Vitanović, Gabriela Vuletin Selak, Jakša Rošin, Silvio Šimon, Zed Rengel, Slavko Perica

Presentation Petric et al. 2017

 

Dr.sc. Mirella Žanetić je sudjelovala na 15. Euro Fed Lipid kongresu u Uppsali, Švedska, od 27. do 30. kolovoza 2017. Na kongresu je prezentiran jedan dio rezultata projekta u radu pod naslovom:

Contribution of δ13C Data as an Authenticity Marker of Croatian Olive Oils, autora: Ivana Vladimira Petric, Renata Leder, Maja Jukić Špika, Mirella Žanetić, Elda Vitanović, Gabriela Vuletin Selak, Jakša Rošin, Silvio Šimon, Zed Rengel, Slavko Perica

Prezentacija Petric et al. 2017

XVIII International Plant Nutrition Colloquium, Copenhagen, Denmark

Project assocciate Dr Branimir Urlić participated at the XVIII International Plant Nutrition Colloquium held in Copenhagen, Denmark, from August 21 to August 24 2017;

  • Urlić, Branimir; Pošćić, Filip; Fiket, Željka; Mikac, Nevenka; Romić, Marija; Bakić, Helena; Bačić, Niko; Lučić, Mavro; Jukić Špika, Maja; Runjić, Marko; Klepo, Tatjana; Strikić, Frane; Rengel, Zed; Perica, Slavko.
    Soil plant-available nutrients and olive leaf concentrations in Terra rossa soil from Adriatic coast

    // Proceedings Book of XVIII International Plant Nutrition Colloquium / Carstensen, Andreas ; Laursen, Kristian H ; Schjørring, Jan K ;, editor(s).
    Kopenhagen : University of Copenhagen, 2017. 731-732 (poster,international peer-review,abstract,scientific)


Suradnik na projektu, Dr Branimir Urlić, sudjelovao je na XVIII International Plant Nutrition Colloquium održanog u Kopenhagenu 21. do 24. kolovoza 2017. godine;

  • Urlić, Branimir; Pošćić, Filip; Fiket, Željka; Mikac, Nevenka; Romić, Marija; Bakić, Helena; Bačić, Niko; Lučić, Mavro; Jukić Špika, Maja; Runjić, Marko; Klepo, Tatjana; Strikić, Frane; Rengel, Zed; Perica, Slavko.
    Soil plant-available nutrients and olive leaf concentrations in Terra rossa soil from Adriatic coast

    // Proceedings Book of XVIII International Plant Nutrition Colloquium / Carstensen, Andreas ; Laursen, Kristian H ; Schjørring, Jan K ; (ur.).
    Kopenhagen : University of Copenhagen, 2017. 731-732

Scientific training – PhD Tatjana Klepo / Znanstveno usavršavanje – Ph.D. Tatjana Klepo

Tatjana Klepo spent eighteen days of professional training (from 12.06.2017 till 28.06.2017) at the Institute of Fats (Spanish Council for Scientific Research-CSIC) in Sevilla, Spain (http://www.ig.csic.es/contenido/ver/10/Inicio). The host was Dr Ana Gracia Perez Rubio, from the Department of biochemistry and molecular biology of plant products. During the training, the colleague improved her knowledge in the methodology of preparation and analysis of volatile compounds and polyphenol composition in olive leaf and olive oil.

Tatjana Klepo provela je stručno usavršavanje u trajanju od 18 dana (12.06.2017. do 28.06.2017.) na Insitutu za masti (Španjolski savjet za znanost – CSIC) u Sevilli, Španjolska (http://www.ig.csic.es/contenido/ver/10/Inicio). Domaćin je bila Dr. Ana Gracia Perez Rubio sa zavoda za biokemiju i molekularnu biologiju biljnih proizvoda. Kolegica je tijekom usavršavanja upotpunila znanje u pripremi i analizi hlapivih spojeva i sastava polifenola iz lista i ulja masline.

Scientific training – PhD Filip Pošćić / Znanstveno usavršavanje – Ph.D. Filip Pošćić

Filip Pošćić spent fifteen days of professional training (from 29.05.2017 till 12.06.2017) at the Research unit for Stable Isotope and Traceability at Edmund Mach Foundation in San Michele all’Adige in (Italy, http://www.fmach.it/eng). The host was Dr Federica Camin, a high cited scientist in the field of isotope and traceability of food products. The colleague improved his knowledge in the methodology of preparation and analysis of stable isotopes in olive oil by mass spectrometry. Twenty-eight samples from 14 different climatic area and geographic locations for H and O isotopes were processed. Additionally isotope analysis will serve as validation for a larger data from the Croatian Centre for Agriculture, Food and Rural Affairs (Zagreb).

 

Filip Pošćić je proveo stručno usavršavanje u trajanju od petnaest dana (29.05.2017 – 12.06.2017) na Odjelu za istraživanje stabilnih izotopa i sljedivosti u Institutu Edmund Mach iz San Michele all’Adige u Italiji (http://www.fmach.it/eng). Domaćin je bila dr. Federica Camin visoko citirana znanstvenica u domeni izotopa i sljedivosti prehrambenih proizvoda. Kolega se upoznao sa metodologijom pripreme i analize stabilnih izotopa u maslinovom ulju masenom spektrometrijom. Obrađena su 28 uzoraka iz 14 različitih regija i lokacija za H i O izotope. Dodatna analiza izotopa poslužiti će kao validacija za podatke s Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo iz Zagreba dobivenih iz većeg broja uzoraka.

Scientific training / Znanstveno usavršavanje

In the period from 13 to 27 May 2017, Mirella Žanetić  PhD spent two weeks of professional training in the field of olive oil analytics at the University of Cordoba, Spain. At the Department of Analytical Chemistry, under the mentorship of prof. Feliciana Priego Capote, she conducted instrumental analysis on monocultivar olive oil samples (LC-MS / MS) in order to investigate the individual bioactive compounds responsible for the health impact of  extra virgin olive oil.

U periodu od 13. do 27. svibnja 2017. dr.sc. Mirella Žanetić je provela dvotjedno stručno usavršavanje iz područja analitike maslinovih ulja, na Sveučilištu u Cordobi, Španjolska.  Na Odsjeku za analitičku kemiju, pod mentorstvom prof. Feliciana Priego Capotea, provodila je instrumentalne analize na uzorcima sortnih maslinovih ulja (LC-MS/MS) s ciljem određivanja pojedinačnih  bioaktivnih spojeva odgovornih za zdravstveni utjecaj ekstra djevičanskog maslinovih ulja.